BİLGİ NOTU: HRANT DİNK CİNAYETİNİN ETKİN SORUŞTURULMAMASI

 Tavsiye: Türkçe yayımlanan haftalık Ermeni gazetesi Agos’un genel yayın yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada etkili bir soruşturma yürütülmesi (Ermenistan) 

 HRANT DİNK CİNAYETİNDE SORUŞTURMA VE İLK YARGILAMA 

Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de, Agos Gazetesi’nin önünde suikasta uğramasından hemen sonra cinayeti işleyen kişi güvenlik kameralarından tespit edilmiş ve Dink’in bu kişinin gerçekleştirdiği üç el silah atışıyla öldürüldüğü ortaya çıkmıştı. Şüpheli o tarihte 17 yaşında olan Ogün Samast’tı. Samast cinayetten 36 saat sonra gözaltına alındı ve cinayette kullanılan silah ele geçirildi. Samast ilk sorgusunda; cinayeti Yasin Hayal’in talimatı üzerine işlediğini söylemişti. Hayal’in adı daha önce 2004’te Trabzon’da Mc Donalds bombalaması olayına karışmış, 6 yıl 8 ay hapis cezası aldıktan 11 ay sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti. 

Samast’ın ifadesinin ardından Hayal de gözaltına alınmış ve bu kez de Hayal ifadesinde cinayeti Erhan Tuncel ile birlikte planladığını söylemişti. Operasyonu genişleten polis Erhan Tuncel’le birlikte 12 kişiyi daha gözaltına almış, Tuncel’in Trabzon Emniyet Müdürlüğü için muhbirlik yaptığı da ortaya çıkmıştı. 24 Ocak 2007’de Ogün Samast ile Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender, 24 Ocak 2007’de tutuklanmış ve sanıkların yargılanma süreci başlamıştı. 

Beş yılda görülen 25 duruşma sonunda 17 Ocak 2012’de mahkeme, bütün sanıkların ”silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan beraatine karar vermişti. Yasin Hayal, “Hrant Dink’i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış, Erhan Tuncel ise “patlayıcı madde imal etmek, kullanmak” suçlarından 10 yıl 6 ay hapse mahkum olmuştu. Tuncel aynı gün tahliye edilmişti. 

Mahkemenin kararını savcı Hikmet Usta “Örgüt de var, delil de var” diyerek temyiz etmiş, ardından da Yargıtay, sanıkların “silahlı terör örgütü” değil “suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt” üyesi olduklarına karar vermişti. 

İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ