BİLGİ NOTU: TAHİR ELÇİ CİNAYETİNİN ETKİN SORUŞTURULMAMASI

 Tavsiye: 

Cezasızlıkla mücadele konusunda çabaların arttırılması ve kolluk görevlileri tarafından işlendiği iddia edilen tüm geçmiş ve şimdiki insan hakları ihlallerinin hızlı, tarafsız, etkili ve derinlemesine araştırılması ve bu tür ihlallerin cezasız kalmamasının sağlanması (İsviçre) 

Tahir Elçi Cinayeti Tahir Elçi, 15 Ekim 2015 tarihinde CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu “Tarafsız Bölge” programında “PKK terör örgütü değildir, silahlı yasadışı bir örgüttür” demiş, bunun üzerine önce kanala 700 bin lira para cezası kesilmiş ardından Tahir Elçi 20 Kasım 2015 günü Diyarbakır’da, barodaki odasında gözaltına alınarak İstanbul’a getirilmişti. Savcılığın tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etmesine karşın Elçi, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı ve hakkında, “terör örgütü propagandası” suçundan 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. 

Diyarbakır Baro Başkanı gözaltına alındığı tarihten sekiz gün sonra, 28 Kasım 2015’te Diyarbakır, Sur’da Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı bir basın açıklaması sırasında öldürüldü. 

İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ