Zorla Kaybetmeler Komitesi (CED)
Türkiye Zorla Kaybedilmeye Karşı Kişilerin Korunması Sözleşmesini onaylamamıştır.
Zorla Kaybetmeler Komitesi (CED), Sözleşme’nin taraf Devletler tarafından uygulanmasını izleyen bağımsız uzmanlardan oluşan bir organdır. Komite Cenevre’de toplanır ve yılda iki oturum yapar.
Komite’nin İşlevleri
- Taraf Devletlerden gelen raporları incelemek ve o Devletteki zorla kaybetmeler konusunda tavsiyelerde bulunmak (Sözleşme’nin 29. maddesi).
- Acil eylem taleplerini kaydetmek (Sözleşme’nin 30. maddesi).
- Sözleşme’nin bir taraf Devlet tarafından ihlal edildiğine dair mağdurların bireysel şikayetlerini almak (Sözleşme’nin 31. maddesi).
- Bir taraf Devletin, başka bir taraf Devletin Sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini iddia ettiği ve devletlerarası iletişim olarak adlandırılan iletişimleri almak (Sözleşme’nin 32. maddesi).
Genel Yorumlar
Komite, İçtüzüğün 56. Maddesi uyarınca, Sözleşme’nin uygulanmasını teşvik etmek, taraf Devletlere yükümlülüklerini yerine getirmelerinde yardımcı olmak ve tüm aktörler için Sözleşme’nin kapsamını netleştirmek amacıyla Sözleşme hükümleri hakkında genel yorumlar hazırlayabilir ve kabul edebilir.
Genel Yorumun hazırlanması süreci boyunca Komite, sivil toplum aktörleri (mağdurlar, sivil toplum kuruluşları, akademi, bireysel uzmanlar, vb.), Ulusal İnsan Hakları Kurumları, bölgesel ve uluslararası insan hakları mekanizmaları, Birleşmiş Milletler organları ve uzman kuruluşları ve diğer uluslararası aktörler dahil olmak üzere dış aktörler ve ortaklarla istişarelerde bulunur.
Komite’nin 2023 yılında yayınladığı bir Genel Yorumu bulunmaktadır.